Jessica van Losse-T - 31 / May / 2023
Hallo allemaal! Vandaag wil ik het graag met jullie hebben over een van mijn favoriete drankjes: hibiscusthee. Misschien heb je er al eens van gehoord of het zelfs al eens geproefd, maar wist je dat deze heerlijke, dieprode thee ook nog eens supergezond is? In deze blog vertel ik je alles over de gezondheidsvoordelen van hibiscusthee en hoe je het gemakkelijk zelf thuis kunt maken. Dus pak een kopje thee (hibiscus, uiteraard) en lees gezellig mee!
Wat is hibiscusthee?
Hibiscusthee wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de hibiscusplant, die vooral in tropische en subtropische gebieden groeit. De thee heeft een frisse, lichtzure smaak en is dieprood van kleur. Je kunt het zowel warm als koud drinken, en het is in veel landen een populaire dorstlesser. In sommige culturen wordt hibiscusthee zelfs gebruikt als traditioneel medicijn, bijvoorbeeld om hoge bloeddruk te verlagen of de spijsvertering te bevorderen.
De gezondheidsvoordelen van hibiscusthee
Naast dat het gewoon een heerlijk drankje is, heeft hibiscusthee ook een aantal belangrijke voordelen voor de gezondheid. De voordelen van hibiscusthee heb ik hieronder voor jou op een rijtje gezet:
- Goed voor je bloeddruk: Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hibiscusthee kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Dit komt waarschijnlijk door de antioxidanten en de ontstekingsremmende eigenschappen van de hibiscusbloemen.
- Rijk aan antioxidanten: Hibiscusthee zit boordevol antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die ontstaan bij normale stofwisselingsprocessen in je lichaam, maar ook door blootstelling aan bijvoorbeeld luchtvervuiling, sigarettenrook en uv-straling. Antioxidanten helpen om deze schadelijke moleculen onschadelijk te maken en zo je lichaam gezond te houden.
- Bevordert de spijsvertering: Hibiscusthee staat erom bekend dat het de spijsvertering kan bevorderen. Het zou onder andere kunnen helpen bij het verlichten van maagpijn en het verbeteren van de stoelgang.
- Goed voor je immuunsysteem: De vitamine C in hibiscusthee ondersteunt je immuunsysteem en helpt je lichaam om infecties en ziektes te bestrijden.
Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat hibiscusthee geen wondermiddel is en dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging ook cruciaal zijn voor een goede gezondheid. Maar als onderdeel van een gezonde levensstijl kan een kopje hibiscusthee zeker bijdragen aan je welzijn!
Goed om te weten: Het gebruik van thee zoals aangeboden door Losse-T dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De informatie en producten die wij verstrekken zijn bedoeld voor algemene doeleinden en zijn geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat je begint met het gebruiken van nieuwe voedingsmiddelen of supplementen, met name als je onder medische behandeling bent, gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent.
Hoe maak je zelf hibiscusthee?
Je kunt natuurlijk kant-en-klare hibiscusthee kopen in de winkel, maar het is ook heel eenvoudig om het zelf thuis te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn gedroogde hibiscusbloemen. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf heerlijke hibiscusthee kunt maken:
- Neem 2 eetlepels gedroogde hibiscusbloemen en doe deze in een theepot of -filter.
- Kook water en giet dit over de hibiscusbloemen. Laat de thee ongeveer 5 minuten trekken. De smaak van de hibiscusthee wordt sterke naar mate je de hibiscusbloemen langer laat trekken.
- Zeef de thee en giet het in een kopje of glas. Je kunt de thee nu warm drinken, of laten afkoelen en er ijsblokjes aan toevoegen voor een verfrissende ijsthee.
- Voeg eventueel een zoetstof naar keuze toe, zoals honing, agavesiroop of stevia. Ook kun je de thee op smaak brengen met een schijfje citroen of wat verse muntblaadjes.
En dat is alles! Zo simpel is het om zelf hibiscusthee te maken. Probeer het eens uit en geniet van de heerlijke smaak en de gezondheidsvoordelen die deze bijzondere thee te bieden heeft. Laat me vooral weten wat je ervan vindt en of je nog andere lekkere variaties op dit recept hebt ontdekt. Proost, op je gezondheid!